Sista dagen

Nu ar vi tillbaka i ett regnigt nairobi efter en vecka pa Lamu. Tydligen har regnperioden startat har och det var langesedan jag behovde anvanda fleecetrojan men nu ar den pa. Det ar kanske bra med en stegvis nedtrappning av temperaturen eftersom jag ju aker hem imorgon, man kanske far en chock annars.

Veckan pa Lamu var harlig. Tank er en liten o i indiska oceanen, annu inte alltfor exploaterad och turistig, paradisstrander, trevlig lokalbefolkning och sist men inte minst mina klasskamrater. Vi hyrde ett hus och hade det lugnt och skont, det enda som da och da storde var sinnesfrid var alla beachboys samt att man ibland riskerade att bli ihjalsprungen av skenande asnor i granderna. Men bortsett fran det fanns inga storre hot.
Jag har ridit asna ocksa. Vi var tre som vagade sig pa en ridtur pa asnorna Puff daddy, shakira och Falouda. Min asna falouda var ganska langsam och lite brunstig, den ville hellre spana pa andra asnor an ha mig pa ryggen. Vi lyckades iallafall rida igenom en by och sedan langs stranden. Jag hade pa forhand hort att varje gang en kvinna satter sig pa en asna gar asnan automatiskt till sjukhuset (det finns inga bilar, darav ingen ambulans). Min asna styrde inte mot sjukhuset och jag tar det som en komplimang att jag inte ser alltfor gravid ut. Men jag hade nog behovt plastra om min rumpa pa sjukhuset for en asnerygg ar inte lika bekvam som en hast.

Imorgon aker vi alltsa hem. Jag har haft en fantastisk resa pa alla satt och vis. Garkvallen var ocksa bra, trots att bussen var forsenad lyckades jag hinna till en konsert med ayub ogada som inte spelat live på många år. Ikvall blir det fodelsedagsfirande for johanna, och sen ska vi vidare pa konsert, och imorgon ska jag dansa i gryningen med wayowayo. En helt perfekt avslutning pa resan.

Adjo Moshi

Nu borjar var vistelse i moshi narma sig slutet, imorgon aker vi vidare mot en kenyansk o, Lamu, dar vi ska aterforenas med varan klass. Det finns tydligen bara 2 bilar pa hela on, men 3000 asnor, sa det blir nog lugnt och skont om man bortser fran asneskriken.

Vi har mest sjungit de senaste dagarna. Var kyrkokor gillade vara svenska latar sapass mycket att de har skrivit en lattext pa swahili till en av dem, enligt korledaren behovde de nagot att sjunga till pask.
De har verkligen livat upp latarna, de rotade fram en gitarrist och basist och aven en uraldrig keyboard med poppiga komp sa det blev en lite ny version. Tank pa att detta ar en kyrkokor, och man har ju fordomar att kyrkokorer brukar vara lite stela, men inte har inte.
I slutet pa korovningen brukar de ha en liten auktion. Da auktionerar de bort bananer och man far lagga bud. Om ingen budar sa far vi alltid bananerna som present. Banankomsumtionen i moshi ar for ovrigt valdigt hog, istallet for ris ater man kokt omogen banan i sas som ar valdigt gott.

Jag har aven hangt med aidsorg. KACA pa outreach, da har vi statt i nagot gathorn och demonstrerat kondomer och pratat om konssjukdomar och HIV. Det ar ganska skrammande att ungdomarna har san dalig kunskap om detta, fragorna man far ar i klass med femaringars. Vi har aven demonstrerat komplicerade kvinnliga kondomer stora som talt, men det var tyvarr inga kvinnor som lyssnade. De som gick forbi blev lite roda i ansiktet och skyndade vidare.

Vi bevittnade aven ett spannande brollop i helgen. Framfor brudparet stod en helstekt get dekorerad med morotter, och Trine och My blev uppropade som de "speciella gasterna fran europa", och de fick mata brudparet med get-bitar och fick sjalva smaka. Tur att jag besparades detta. Hela tillstallningen kandes lite smatt hysterisk, med en blinkande dekor i bakgrunden.

Vi tre klasskamrater har en valdigt viktig tradition. Jag brukar namligen kopa dagstidningen the citizen, och i den finns dagens skamt. Vi samlas och laser detta och stamningen ar nastintill andaktig. Ofta slutar allt i besvikelse, the citizen har ungefar 10 skamt som de publicerar med ett rullande schema. Jag tror inte riktigt jag forstor mig pa tanzanisk humor, ett av skamten jag speciellt minns var en bruksanvisning hur man pa basta satt badar sin katt i toaletten. HAHAHA.

RSS 2.0